DvhN - Omstreden mountainbike-route rond Vledder maakt de tongen los.

Meningen wandelaars en fietsers variëren van 'gezeik' tot 'natuurschade'
Harald Buit - Dagblad van het Noorden, 13-02-2022 - (Foto: Rens Hoyenga, DvhN - Wilco Hofstee en zoon Joep)
De omstandigheden voor een boswandeling of ritje op de mountainbike zijn ideaal, deze zaterdag. Het zonnetje schijnt, er staat weinig wind en er is bijna geen wolkje aan de lucht. Vogels met vroege lentekriebels zingen hun lied en op de parkeerplaats aan de Solweg/Storklaan, tussen Vledder en Doldersum, heerst rust. Niets wijst op gedoe rond de nieuwe mountainbikeroute in het Natura 2000-gebied Drents Friese Wold, op gerechtelijke procedures, op gevaarlijke valstrikken met glasscherven.
Alhoewel.
Vlakbij de parkeerplaats staan dranghekken en liggen takken over een pad dat bestemd is voor mountainbikers. Een pamflet van de gemeente Westerveld op het dranghek meldt dat dit deel van de mtb-route afgesloten is. Rechter wil dat deel nieuwe mountainbike-route Vledder onbegaanbaar gemaakt wordt: eerst is beter onderzoek naar effecten op natuur nodig.
Vader Wilco Hofstee en zoon Joep (7) staan klaar voor een ritje op de mountainbike. ,,We rijden hier omdat we het leuk vinden’’, zegt Wilco. ,,Ik heb gehoord dat een groot deel van de route nog wel open is.’’
Discussie
Hij snapt de discussie over de nieuwe route wel. ,,Als de werkzaamheden daadwerkelijk verstoring van het leefgebied van dieren veroorzaken, kan ik me de weerstand voorstellen. Aan de andere kant is er het risico dat mensen nu eigen routes gaan maken. Dat lijkt me ook niet de bedoeling.’’ Volgens hem kan in dit soort procedures het beste de officiële weg gevolgd worden. ,,Dus gewoon volgens de regels, met een goede inspraak, al is het wel balen voor de club die het naar eer en weten heeft aangelegd.’’
Die club is FietsZe uit Vledder, opgericht in 2018. Vrijwilligers van de vereniging moesten onlangs stoppen met de aanleg van het nieuwe tracé, delen van de route afsluiten en onbegaanbaar maken. De rechtbank had namelijk de verleende omgevingsvergunning van de gemeente Westerveld geschorst. De zaak was aangespannen door de Natuurbeschermingswacht uit Meppel, met steun van Natuuralert uit Leiden.
Steken laten vallen
De gemeente had volgens de rechter flinke steken laten vallen. Slechts een deel van de mtb-route was in de vergunning beschreven, er was geen natuurvergunning bij de provincie aangevraagd en de ecologische quickscan rammelde. Volgens de rechter moet eerst beter worden uitgezocht of de voorgenomen route wel te verenigen is met de natuur.
Mariska Dubbelman, met dochter Nikki en hond Bailey in het gebied aan de wandel, kent de discussie en gevoelens in Vledder. ,,Er wordt veel over gesproken in het dorp, maar de meesten hebben -net als ik- geen moeite met de nieuwe mtb-route.’’ Haar 13-jarige zoon trekt er ook regelmatig met de mountainbike op uit. ,,Het is goed dat ze dan ook van een route gebruik kunnen maken. We wandelen veel door landgoed Boschoord, maar de paden voor wandelaars en mtb’ers kruisen elkaar niet. Je hebt geen last van elkaar.’’ Ze plaatst vraagtekens bij de vermeende natuurverstoring. ,,Regelmatig worden hier bomen gekapt, waarbij ze ook met grote machines actief zijn. Alsof die de natuur niet verstoren of geen stikstof uitstoten...’’
‘Zwaar overtrokken’
Roelof van Drogen uit Wolvega, samen met zoon Gertjan op de mtb-fiets, maakt zich kwaad over de situatie. ,,Wat een gezeik’’, foetert hij. ,,Dat van die verstoring is zwaar overtrokken. Dat komt van mensen die veel tijd en geld hebben om te kunnen procederen.’’ Hij steekt de loftrompet over de vrijwilligers van FietsZe, dat inmiddels crowdfunding is gestart om de juridische kosten te kunnen betalen. Ze willen 65.000 euro ophalen. Roelof: ,,Hun inzet is geweldig en de manier waarop ze route hebben aangelegd is super in orde. De club heeft respect getoond voor de natuur.’’
Hoe anders ervaren Wim en Chantal de Baar dat. Ze zien de natuur juist steeds meer in het gedrang komen. Het echtpaar, sinds tien jaar woonachtig in Assen, zegt regelmatig in dit gebied te wandelen.
‘Zuinig op zijn’
,,We hebben in ons land niet voor niks regels om de natuur te beschermen’’, zegt Wim. ,,Die kun je niet aan je laars lappen. Er leven hier veel dieren waar we zuinig op moeten zijn. Er is in dit land al genoeg natuurschade aangericht.’’ Zijn vrouw: ,,We zien het ook steeds drukker worden. Het bos is van iedereen, maar zonder regulering wordt het een zootje. Goed dat de rechter ingegrepen heeft.’’ Opeens moeten ze aan de kant voor een plukje mtb’ers, dat luid bellend nadert. Even dreigen er lelijke woorden te vallen, maar met een wederzijds ‘goedemiddag!’ blijft het vriendelijk.
Net als het weer op deze zaterdag